Response Training

In 2013 heeft Robin lessen gevolgd bij Tristan Tucker, hier heeft zij een bijzondere trainingsmethode geleerd die zij nog altijd vrijwel dagelijks toepast.

Rust .. de juiste reponse

Rust .. de juiste reponse

 

Op deze pagina wil ik het verschil uitleggen tussen desensibiliseren en response training bij gebruik als ‘schriktraining’.

Desensibiliseren is een paard zo vaak of heftig met iets waar hij bang voor is in aanraking laten komen dat hij er uiteindelijk aan went of in ieder geval niet meer op reageert. Het risico hier is dat het paard zich afsluit voor de oorzaak van de angst maar zich daarmee ook afsluit van overige prikkels zoals bijvoorbeeld de hulpen van de ruiter.

Response training is het uitlokken van de juiste reactie van het paard op prikkels en die reactie verder uitbouwen tot het gewenste gedrag. Een prikkel kan bij voorbeeld zijn het wapperen van een vlag, de reactie die wij dan het liefst zien is ontspanning. Door het paard te prikkelen met het wapperen van een vlag en deze prikkel onmiddelijk weg te nemen als het paard ook maar enige vorm van ontspanning laat zien kun je het paard ‘leren’ om te ontspannen bij bepaalde prikkels die normaal voor een angst reactie zorgen.

 

Beide methoden zijn zo goed of slecht als de persoon die ze toepast.