Gedragsdeskundige Paarden

“Eerlijkheid, met rust en vertrouwen, als eenheid samen verder”

Na de koop van Bjirmen’s Rinze, mijn eerste pony, hadden we na verloop van tijd eindelijk door dat we eigenlijk niet goed wisten hoe we zo’n dominante, eigenwijze pony op de juiste wijze aan moesten pakken. In de zomer van 2006 zijn we als familie voor het eerst naar een midweek training geweest om hier de beginselen van omgang met paarden te leren. Ik was toen nog 12 jaar. Als onervaren paardenmensen met een jonge, ontzettend lastige pony ging hier een wereld voor ons en mij open.

Inmiddels ben ik een aantal jaar, vele clinics, workshops, trainingen, stages en niet te vergeten veel ervaring met probleempaarden verder en vind het nog steeds leuk en uitdagend om met mensen en paarden te werken aan harmonie en samenwerking tussen paard en mens.

Problemen kunnen voortkomen uit angst, dominantie, fysieke zaken zoals beperkingen, verkeerde omgang en nog veel meer.

“Het herkennen van het probleem en de oorzaak daarvan ligt altijd aan de basis van de oplossing”

Een bekend probleem in de communicatie tussen paard en mens is het niet duidelijk zijn van het leiderschap. Een veelgebruikte term is dominantie. Een belangrijk hulpmiddel bij het oplossen van dit soort problemen is los en grondwerk. Om duidelijk te maken hoe ik mijn leerlingen leer loswerken en grondwerken om zodoende hun leiderschap al aan het paard duidelijk te maken vanaf de grond heb ik een filmpje gemaakt over een grond en loswerkles. Het is niet de bedoeling dat je op basis van dit filmpje direct zelfstandig aan de slag gaat, maar dit filmpje geeft je wel een idee over de methode.